Udenlandske medarbejdere? – opfordre dem til gratis danskundervisning

april 11, 2018 Bjoern 0 Comments

Arbejder du i en branche, hvor der er mangel på arbejdskraft? Har du brug for nogle ekstra hænder i løbet af de kommende projekter, men du kan ikke finde de ekstra hænder blandt danskerne, så kan du vælge at hente arbejdskraften fra udlandet.

Vælger du at ansætte en udenlandsk medarbejder, så skal du være opmærksom på, at der er en række regler, som skal overholdes.

Regler for ansættelse af udenlandske medarbejdere

For det første må alle EU-borgere gerne arbejde i Danmark, men vælger du at ansætte medarbejdere uden for EU, så skal de have en arbejdstilladelse, før du må ansætte dem. Det er din pligt at tjekke om de har en arbejdstilladelse. Din udenlandske medarbejder skal selv sørge for at få lavet et dansk skattepersonnummer eller cpr-nummer og et skattekort. Du skal desuden være opmærksom på, at hvis din udenlandske medarbejder har et skattekort, er det ikke ensbetydende med at han eller hun har en arbejdstilladelse.

Når en udlændinge får opholdstilladelse i Danmark, får han eller hun et opholdskort, som oplyser om i hvilket omfang han eller hun må arbejde. Et eSkattekort eller sygesikringsbevis er ikke et bevis for at en udlændinge må arbejde i Danmark. Du skal også være opmærksom på, at en arbejdstilladelse udstedt i eksempelvis Sverige er ikke gældende for Danmark. Du må desuden ikke ansætte en person, der har søgt om arbejdstilladelse, men endnu ikke har fået den. Der er dog særregler for udlændinge der skifter job i Danmark.

Der er altså mange regler, der skal tages stilling til, når du vælger at ansætte udenlandske medarbejdere, og når udenlandske medarbejdere er ansat kan der være god grund til at lære dem dansk.

Det danske sprog gør livet godt i Danmark

Hvis du har udenlandske medarbejdere, bør de gøre brug af retten til gratis danskundervisning, og det bør du opmuntre dem til. Dansk er vigtigt for at dine medarbejdere føler at de trives og fastholdes. Du kan læse mere om mulighederne for gratis danskundervisning her.

Når udenlandske medarbejdere kommer til Danmark for at arbejde, er det som regel jobbet, der er i fokus. Sproget betyder måske ikke særlig meget for dem i starten, hvis de andre medarbejdere i firmaet taler engelsk. Men med tiden kan de manglende sprogevner give frustrationer – især hvis virksomhedens andre medarbejder taler dansk til hinanden.

Hvis du ønsker, at dine udenlandske medarbejdere skal trives i Danmark, så bør du altså opfordre dem til at lære dansk i de første år efter ankomsten. Danskundervisningen er gratis, så det koster hverken dem eller dig noget.

 

 

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *